Najaarsconcert 2024 Winterreise van Schubert

Winterreise van Franz Schubert  

Robbert Muuse, zang en Micha van Weers, piano

Franz Schubert Franz Schubert was een Oostenrijkse componist uit de Romantiek. Geboren in 1797 in Wenen en overleden op 31-jarige leeftijd in Wenen. Op 15-jarige leeftijd vormde hij met vader Franz Theodor, cello, broers Ignaz en Ferdinand, viool, een familie-ensemble. Hij was een meester in het componeren van liederen. De beroemdste liederencyclus Winterreise die Schubert in de laatste maanden van zijn leven voltooide, is een van zijn meest indringende meesterwerken.                                                                De liederen van Winterreise De vertellende zanger in Winterreise is een jongeman die, nadat hij een geliefde heeft verloren, door een winters landschap reist, op zoek naar vrede, maar gekweld en achtervolgd door herinneringen. In elk van de 24 liederen is een winters tafereel verweven met de gemoedstoestand van de dolende man. Schubert verklankt de teksten, geïnspireerd op gedichten van Wilhelm Müller, voortdurend in zijn muziek: luister maar hoe hij het tempo verhoogt als de jongeman zijn innerlijke onrust uitdrukt, of hoe de piano met snelle, opeenvolgende noten een snijdende windvlaag imiteert.

Bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers zowel privé als muzikaal sinds 1994 een duo. Zij treden op in vele concerten in Nederland, o.a. in het Koninklijk Concertgebouw, het Muziektheater in Amsterdam, en op buitenlandse podia, zoals in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Naast het uitvoeren van het gevestigde liedrepertoire, vinden Robbert en Micha de uitdaging in het zoeken naar bijzonder repertoire.
Robbert Muuse Hij is een bekende concertzanger, zong grote solopartijen in concerten en tientallen operarollen, in samenwerking met diverse internationale orkesten, ensembles, en dirigenten onder wie Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw, Jan Willem de Vriend, Valéry Gergiev en Paul Goodwin. Daarnaast is hij ook zanger in het Nederlands Kamerkoor. Robbert Muuse studeerde solozang in Maastricht en in de Operaschool van Karlsruhe. Vaak te zien als solist in de Matthäus-Passion.
Micha van Weers Zij treedt op in concerten met diverse zangers, en kamermuziekconcerten met instrumentalisten. Ook vormde zij vierhandige pianoduo’s met wie zij concerten begeleidde zoals Orff’s Carmina Burana, Brahms Ein deutsches Requiem. Ze specialiseerde zich in de liedkunst bij de vermaarde begeleiders Konrad Richter en Hartmut Höll. Ook studeerde zij twintigste-eeuws Tsjechisch repertoire in Praag. Naast het geven van privéles aan liedduo’s, vocale ensembles en instrumentalisten geeft zij regelmatig samen met Robbert Muuse masterclasses.

Aanvang concert Het Kijkdoosconcert vindt plaats in de Katholieke Kerk, Heelsumseweg 1 in Bennekom.                              Aanvang concert om 20.15 uur. Wij ontvangen u graag vanaf 19.45 uur. Er is een pauze gepland waarbij u een drankje wordt aangeboden door De Kijkdoos.
Gratis toegang voor leden van de Kijkdoos. Voor niet-leden is de entreeprijs 10,00 euro.